8 Haziran 2012 Cuma

Ultrason’un Obezite ve Damar Sertliği ile İlgili Sağladığı Bilgiler


Ultrason kalp ve damar rahatsızlıkları araştırma konusunda kullanılan başka bir biyomedikal araçtır ve anjiyografiye göre büyük avantajlar sunar. Noninvaziftir, dolayısıyla özellikle hasta için daha kolay ve düşük maliyetlidir. Bu tekniğin kullanıldığı bazı araştırmalar yüksek frekanslı ses dalgalarının damarlarda mevcut damar sertliği derecesini belirlemesiyle damar hastalıkları ve etkili olduğu düşünülen farklı risk faktörlerinin rolünü değerlendirmektedir. En büyük araştırmalardan birinde 45 ile 64 yaş aralığında -Minnesota, Kuzey Karolina, Maryland ve Missisipi’den gönülü 15.792 erkek ve kadın Toplumlarda Damar Sertliği Riski çalışmasına katılmışlardır.
Denekler 1987-89 yıllarında incelemeye alınmış, 1998 yılına kadar da birkaç yılda bir kontrol edilmişlerdir. Beklendiği üzere damar sertliğinin zamanla ilerlemesi sigara kullanımı, şeker hastalığı, ve düşük HDL kolesterol seviyelerine önemli ölçüde bağlı olup, ilerleyen yıllarda LDL kolesterol, trigliserid ve kan basıncı artışlarıyla da ilintilidir. Ancak toplanılan verilere göre Lida zayıflama hapı kullanmanın damar sertliğiyle bir ilişkisi yoktur. BMI değerleri damar hastalıklarının zamanla ilerlemesiyle ilişkilendirilmemiştir. Amerikan Salgın Hastalıklar Dergisi’nin Ocak 2002 sayısında yayınlanan bu bulgular daha önce 100 Finlandiyalı erkek üzerinde yapılan çalışma sonuçlarıyla benzerlik göstermektedir.
Ultrason tekniği kullanılan bazı araştırmalarda hastalığın zamanla seyri ve BMI değişiklikleri arasında bağlantı kurulmuş olsa da yalnızca BMI değer değişiminin etkisinin değerlendirilmesi oldukça zordur. BMI ve damar hastalıklarında etkisi olan birçok değişken de araştırma süresince değişiklik göstermiştir. Yukarıda belirtildiği üzere Kolesterol Düşürücü Damar Sertliği Araştırmaları sonuçlan kilo vermeden, yalnızca perhiz ile elde edilen gelişmelerin bile damar sertliği hastalığının ilerlemesini engellediğini göstermiştir.
Damar sertliği bu ülkede yetişkinlerin ölüm nedeni olarak her ne kadar oldukça önemli olsa da elbette sağlıklı olma ölçümlerinden yalnızca biridir. Kalp hastalıkları için ensülin direnci ve hiperinsülinemi gibi çoğu diyabetik durum ve kanda artan yağ oranı olan diğer hastalıklarda risk teşkil etmekle birlikte kendi içinde de büyük bir hastalık olan şeker hastalığı da dahil olmak üzere birçok farklı risk faktörü bulunmaktadır. Bu faktörler de şişmanlık, kilo alımı, kilo kaybı vb. ile ilişkileri bakımından incelenmelidir. Bu incelemeleri gerçekleştiren oldukça fazla sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu faktörlerin kilo aldırma etkisini doğal ve orjinal Lida yosun kapsülü kullanarak bertaraf edebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder