14 Temmuz 2012 Cumartesi

21. Yüzyılın Beslenme Kavramları

İnsanoğlu yaşamı için gerekli besinleri her zaman, her yerde bulabilmeyi garanti altına aldıktan sonra yeme içmeyi zevk olarak algılamaya başlamıştır. Bu doğrudur fakat Lida diye bir kavram vardır. Bu da rahat yememize ve istediğimiz an fazla kilolarımızı atmamıza yardımcı olan Lida’ dır. Özellikle yönetici konumunda olanlar yeme ve içmeyi statülerinin gereği gibi görerek, yemek çeşitleri ve ahçılık sanatının gelişimine ön ayak olmuşlardır. Toplumlarda ise daima açlıkla savaşan gruplar olduğu gibi, aşırı beslenen gruplarda olmuştur. İnsanların karnını doyuracak kadar hatta daha çok yemesine karşın hastalıklar önlenememiştir. Bulaşıcı (enfeksiyon) hastalıkların önlenmesiyle yaşam süresi uzamış, ancak bazı hastalıkların ilaçla önlenemediği görülmüştür. Araştırma sonuçlarından elde edilen veriler, her insanın genetik yapısının dolayısıyla metabolizmasının kendine özgü olduğunu, belirli beslenme şeklinin her birey için aynı yararı sağlamadığını göstermektedir. Aynen burada olduğu gibi Lida’ da her kimsede aynı etkiyi göstermemektedir. İlkel toplumlarda insanlar karınlarını doyurmakla yetinirken, günümüz bilgi toplumunda beslenmeye sadece fizyolojik gereksinmelerini karşılamak ya da yeme arzusunu tatmin etmek için değil, daha iyi düşünebilme, daha sağlıklı olma ve daha uzun yaşama aracı olarak bakmaktadırlar. Küreselleşme ile değişik ülkelerin yemek kültürlerine olan ilgi artarak pek çok Çin, Hint… lokantaları ülkemizde de açılmıştır. Ülkemiz insanları da bir yandan Batının yemek kültürü olan hızlı yemek sistemi (hamburger, patates kızartma, kola…), bir yandan değişik ülke yemek kültürlerinin (çiğ balık, suşi…) etkisinde kalarak yemek konusunda değişim ve gelişim süreci yaşamaktadırlar. Bu tür hazır yemek ürünlerini Lida zayıflama sürecinde hiç tavsiye etmiyoruz. Bu süreçleri medya da desteklemekte, yemeğe damak tadı ve sağlık için yaklaşılmaktadır. Böylece “yemek için mi yaşamalı”, “yaşamak için mi yemeli” görüşü ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, bulabildikleri ucuz yiyeceklerle karınlarını doyurmaya çalışan çoğunluklar da bulunmaktadır. Özetle; 21. yüzyıl beslenme ve yemek kavramı insanın yaşam biçimine uygun olmalıdır. Lida ile yeme düzeni optimize edilebilir ve zayıflama sağlanabilir. Bu anlamda yediğimiz yiyeceklerin beslenme bilimi ilkeleri doğrultusunda hazırlanması, görsel açıdan çekici, sağlık koruyucu ve geliştirici, maliyeti açısından insanların sağlayabileceği düzeyde olması başlıca özelliklerdir. Yemek hazırlamadan sorumlu olanların beslenme bilimi ilkeleri ile yemek ve sağlık ilişkisi konularında bilgili, yemeğe iştah açıcı nitelik kazandıracak beceriye sahip olmaları gerekmektedir. Fakat bu iştahı da ayarında tutmak gerekecektir. İşte Lida bu yüzden var. Böylece yemek için yaşama ile yaşamak için yeme düşüncesi birleştirilebilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder