14 Temmuz 2012 Cumartesi

Niçin Yanlış Yağları Yiyoruz ?

Bir kere daha Lida Severleri yanlış inanışları uzaklaştıralım! Yağlar hakkındaki heyecan verici yeni keşiflere yer açalım. Yakın zamandaki en önemli tıbbi buluşlar elzem yağ asitlerinin dengeli yenmesinin genlerinizle diyetin uyumunu sağlayacağı ve Lida ile sağlığınıza yardımcı olacağıdır. Dört milyon yıldan daha uzun süredir insan gibi yaratıklar bu gezegende bulunmaktadır, bunlar avcı ve toplayıcıydı. Evrim süresince insan genleri yabani bitkilerdeki EFA’ lerin dengesine ve yapısına uyum sağladı. Evrimsel beslenme alanındaki uzmanlara göre Emory Üniversitesi’ nden hekim Boyd Eaton: “Evrimsel uyum kuralları diyet yapısı yaklaşık iki milyon yıldır belirli bir sınır içinde kaldıysa, sağlık için en uygun olduğu içindir” diyor. İlk insanların yediği yağ, bugün bizim için optimaldır, çünkü genlerimiz yaklaşık olarak onlar gibidir. Bahsi geçen yağlar yararlı yağlardır ve Lida ile tüketilmesi gereklidir. Örneğin Zeytinyağı gibi. Buna karşın dört milyon yıl önceki bizim atalarımız olan şempanzelerden farklılaştık, örnek; 40.000-15.000 yıldır paleolitik devirden beri yaşayan biz insanların şimdiki genetik yapısıyla şempanze genleri arasındaki farkın sadece % 1,6 olduğu gözardı edildi. Bunun anlamı öğle yemeğine oturduğumuzda taş devri vücutlarımız besili mağarada yaşayan atalarımız gibi aynı tip ve oranda yağla beslenmeyi bekler. Yabani bitki yağı yerine hidrojenlendirilmiş sıvı yağla hazırlanan Fransız kızartması yediğimizde veya doğada serbest dolaşan yağsız av hayvanı eti yerine mayonezle doldurulmuş yağlı hamburger yediğimizde vücudumuz olumsuzluğu kaydeder.

0 yorum:

Yorum Gönder